3 knjige na...
Ima dosta dobrih knjiga pisanih na srpskom koje verovatno nisu prevedene na engleski, ili ne da ja znam. Ali kako god, ovo je ono što bih vam toplo preporučio da pročitiate, bez obzira da li vam je srpski maternji ili ga učite. Ne samo da ćete proširiti svoj vokabular novim rečima, nego ćete iz njih izvući veoma važne životne pouke i zabaviti se dok ih čitate.
1. Branislav Nušić - "Gospođa ministarka"
Ovo delo je komedija. Dok ga budete čitali, bez obzira kojoj naciji ili kulturi pripadate, sigurno ćete se poistovetit sa radnjom. Radnja prati uspon i pad žene ministra. Kakav je njen model ponašanja bio pre nego što joj je muž postao ministar, nakon što je postao ministar i nakon što je izgubio ministarsku funkciju. Videćete kako se ona i ljudi u njenom okruženju menjaju u svakoj od ovih situacija. Knjiga je pisana jednostavnim jezikom sa dosta dijaloga, tako da vam ne treba visoko znanje srpskog da možete da razumete.
2. Danko Popović - "Knjiga o Milutinu"
Ovo je antiratni roman, predstavlja život jednog srpskog seljaka u periodu pre početka Prvog svetskog rata do završetka Drugog svetskog rata. Sudbinu ili bolje rečeno životnu tragediju ovog seljaka delila je većina stanovništva u istom vremnskom periodu. Roman nije fokusiran na istoriju, tako da ako ne volite istoriju, možete ga čitati. Ovde je fokus stavljen na odnos pojedinca prema ratu i onome što rat donosi. Kroz glavni lik romana, pisac iznosi svoje pacifističke stavove. Možda je štivo malo teže za čitanje od Nušićeve "Gospođe ministarke", ali kada poboljšate vaš srpski i odlučite da krenete sa čitanjem knjiga na sprkom, neka vam ovo delo bude među prvima. Ako vam je srpski maternji, onda ne znam zašto ste još ovde, trebalo je da ste već krenulu da tražite knjigu na netu.
3. Ivo Andrić - "Na Drini ćuprija"
Bilo bi malo bez veze ne pomenuti jedinog srpksog nobelovca Ivu Andrića. On ima mnogo dobrih dela, ali bih ovde izdvojio delo "Na Drini ćuprija". Ovo je roman i govori o načinu izgradnje mosta u Višegradu, preko reke Drine. Za one koji ne znaju, taj most i dalje postoji i pod UNESCO-vom je zaštitom. Cela radnja pokriva vremenski period od 400 godina. Predstavalja prolaznost ljudskog života i večnost građevine. Ne može se reći da je radnja romana stvarna, jer ima dosta stvari koje su plog piščeve mašte. Ali ako želite da upoznate mentalite ljudi i način života u periodu kada su balkanski narodi bili pod Osmanskim carstvom, onda je ovo delo za vas. Možda neće biti lako za čitanje onima koji uče srpski, ali pokušajte. Ako ne možete u ovom trenutku da je čitate, kada podigneti vaš srpski na viši nivo, onda će to biti pravo vreme.
Bonus
Kao bonus knjigu koju vam preporučujem da pročitate, a koja će vam pomoći da bolje razumete mentalitet srpskog naroda je čuveno delo Arčibalda Rajsa - "Čujte Srbi". Ako ste srbin verovatno ćete se pronaći u njemu, a ako niste, a želite bolje da se upoznate sa srpskim narodom i njegovim mentalitetom, evo prilike.
Ako imate vi neki predlog pišite, zanima me koje biste vi to Top 3 knjige preporučili i zašto. :)
"Gospođa Ministarka" je odlična komedija. :)
Naravno,neizostavna Andrićeva "Na Drini ćuprija",knjiga koja se,ja mislim,nalazi u obaveznom štivu lektire svake škole u Srbiji. Da,postoji i danas most u Višegradu. Živela sam tamo u blizini,pa zbog toga znam. Čak je moglo i da se prelazi preko mosta,kolima i peške. Ali sada to više nije moguće.
Zaboravih da preporučim delo Petra Kočića "Jazavac pred sudom" a za sve one koji vole komediju tu je delo Jovana Sterije Popovića "Pokondirena Tikva".