Razmaknuto...
Pre nego što podelim sa vama svoje iskustvo želim da znate da nisam poliglota i da nisam koristio mnogo različitih tehnika učenja. Možda neke tehnike bolje rade od drugih, ne znam, ovde hoću samo da podelim svoje iskustvo i to sa razmaknutim ponavljanjem.
Strani jezik sam počeo da učim u školi. Tada smo učili po planu i programu koji je škola propisala. Radili smo čitanje, prevođenje i gramatiku. Vokabular smo učili tako što smo zapisivali sve nove reči u malu, specijalizovanu sveku. Morali smo sve te reči da naučimo napamet za naredni čas. Takav način učenaj bio mi je jako dosadan i težak. Nisam zapamtio mnogo, a ono što jesam, vremenom sam zaboravio. U međuvremenu izgubio sam motivaciju i prestao da učim.
Posle nekoliko godina, ponovo sam krenuo sa učenjem jezika. Nisam bio početnik, ali sam bio na A1 nivou. Ovog puta sam učenje započeo preko aplikacije koja u sebi ima ugrađeno razmaknuto ponavljanje kao tehniku učenja za širenje vokabulara.
Razmaknuto ponavljanje ili Spaced repetition, je tehnika učenja uz pomoć koje vam se reči koje učite ponavljaju u različitom vremenskom intervalu. Ako tačno odgovarate, taj vremenski interval je duži. Ako netačno odgovarata, vremenski interval ponovnog prikazivanja reči je kraći. Koliko često ćete dobijati na rešavanje istu reč zavisi od toga koliko puta ste dali tačan odgovor.
Ova tehnika učenja pomogla mi je da mi učenje vokabulara ne postane dosadno. Nisam non stop rešavao reči koje znam odlično, već sam to radio sa rečima koje ne znam.
Iznenadio sam se kad sam posle dve nedelje naučio preko 300 reči. Taj fond reči niakada nisam dostigao učenjem u školi. Procenat prisećanja bio je veoma visok, a najviše me je iznenadilo to što nisam bio svestan da sam sve to zapamtio. Ovo možda deluje mali broj reči, ali za mene je bio više nego odličan, s obzirom da sam učio samo 1h dnevno, a da prethodno nisam imao nikvog iskustva sa učenjem jezika, niti sam ikada koristio neku tehniku pamćenja.
Možda postoje bolje tehnike za učenje vokabulara od razmaknutog ponavljanja, pa ako ima neki iskusni poliglota, neka podeli svoje iskustvo ovde, baš me zanima kako vi učite i koje tehnike učenja koristite.